keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Alkuaskeleet

Eka koulupäivä oli mulle 19.09., iiks! Kurssit olivat siis pyörineet jo parisen viikkoa mutta rohkeasti jouduin maanantaina hyppäämään mukaan vaan. Oli muuten jotenkin hassua nousta metrossa yliopiston pysäkillä, tallustella opiskelijoiden virrassa yliopistolle ja löytää oikeat rakennukset ja paikat ja kuunnella ihanasti soivaa riikinruotsia parin viime vuoden aikana kuunnellun (mutta ei puhutun) suomenruotsin sijasta. Mutta kivaakin se oli, sain tarvittavat lippuset, lappuset ja huippuhienon yliopiston kortin hyvin nopsasti ja muistaakseni yhdeltä istuin ekaa kertaa yliopiston luentosalissa ja rustasin muistiinpanoja ruotsiksi sen minkä kerkisin (keritä lienee joku murresana, am I right? Ehtisin taitaisi olla enemmän standardikieltä..). Ja kyllä luennolla tuntui että ihan oikeaa alaa päädyin sattumalta lukemaan! Eikä kielikään pahalta tuntunut, enemmän ehkä suomenkielisellä luennolla olisi ollut oudompaa istua kun tosiaan viimeisen kahden vuoden ajan olivat lähes kaikki koulutunnut kuitenkin ruotsiksi.

Luennon lisäksi mua neuvottiin osallistumaan myös "ryhmäharjoitukseen", jonka aiheena oli vokaalit ja niiden kirjoittaminen niillä jännillä "äännekirjaimilla", mitä ne nyt sitten onkaan. Piti siis lähinnä kirjoittaa lauseita niin kuin ne äännetään, ja olin tietysti pihalla kuin lumiukko kesällä koska ne "äännekirjaimet" olisi pitänyt opetella etukäteen, eikä mulla siis tietenkään ollut niistä hajuakaan. Kuitenkin se kaksi tuntia meni yllättävän nopeasti suuresta tuskastani huolimatta, ja pyörin ennen kotiin menoa niin yliopistolla kuin kaupungillakin ihan vaan paikkoja ihmetellen.

Tuota maanantaina edeltävänä lauantainahan olin siis muuttanut Tukholmaan ja pienen aamushoppailun jälkeen vain järjestellyt uutta asuinhuonettani, ja sunnuntaina tutustuin vain kotini lähiseutuihin (& sen metsiin erityisesti!) kun en viitsinyt tuhlata rahojani metrolippuihin. Suunnittelin nimittäin maanantaina ostavani esim. Slussenista ladattavan SL Access -kortin ja lataavani siihen sitten kuukauden opiskelijalipun, mutta itseasiassa sainkin sen kortin ostettua & ladattua maanantaina heti ihan tuosta omalta pieneltä asemalta!

Eka viikko sujui muutenkin mukavasti, sateista kyllä oli mutta muuten oikein mukavaa, vietin paljon aikaa metroissa istuskellen koska se vaan on niin huippua! Ja tietty kaupungillakin tuli pyörittyä, lenkillä käytyä ja luennoilla istuttua. Kuitenkin ekan viikon lauantaina suuntasin Suomeen koska a) lukujärjestyksessä sattui olemaan seuraavan viikon lopulla tentti jonka suoritan keväällä koska aloitin opiskelut näin myöhään ja tuleva viikko muutenkin oli hyvin vähänluentoinen, b) en ollut ollut kotona sitten juhannusta edeltävän päivän jolloin lähdin Islantiin, c) halusin hakea vaatteita ja muuta tavaraa kotoa "kämpille". Suomessa vietin siis hyvin tarkalleen viikon mittaisen loman tv:tä töllötellen, neuloen, vähän ulkoillen, karjalanpiirakoita mussutellen ja muutenkin rentoutuen, oli kivaa! Ja välillä oli jopa niin tylsää että ehdin opiskellakin ja tein sitä ihan mielelläni jopa, vau!

Viime viikko oli siis ensimmäinen kokonainen viikkoni Tukholmassa. Maanantaina tutustuin kolmeen muuhun opiskelijaan koska meidän olisi tarkoitus tehdä ryhmätyö tässä syksyn mittaan, ja aika usein matkasin Felician kanssa T-Banalla keskustaan asti. Enhän mä nyt hirveästi yleensäkään puhu itselleni uusien ihmisten kanssa, joten yllätin välillä itsenikin sillä miten paljon uskalsin ruotsiksikin ihan höpistä! Vaikka monelle sekään ei välttämättä ole paljoa monen muun mittakaavassa, huomasin Islannissa että vaikka omasta mielestäni puhuin paljon monet muut kuitenkin sanoivat että olen tosi hiljainen :D

Viikko meni kivasti luennoilla käväistellessä ja ryhmätunneillakin tajusin ja opin tosi hyvin asioita, jee! Melkein joka päivä luentojen jälkeen oli pakko käydä edes vähän käppäilemässä kaupungilla, sääkin kun oli varsin suosiollinen koko viikon. Myrorna-kirppikset totesin muuten ihan huipuiksi paikoiksi, tein kivoja housulöytöjä takkia, laukkuja ja kenkiä etsiessäni :P Ja torstaina olin vihdoin ja viimein ahkera, opiskelin kotonakin! Välillä on nimittäin koulussa kyllä tullut fiilis että en osaa yhtään mitään, koska tässä jaksossa käsitellään kielioppia ja muut oppilaat tuntuu käyttävän termejä "adjektiiviattribuutti" yms. ihan ilman pienintäkään ongelmaa kun mä taas joudun koko ajan miettimään että mikäköhän hitsi sekin nyt on.. En ole koskaan ollut mikään kielioppifani, musta tärkeämpää on ollut osata käyttää kieltä kuin osata kaikki kielioppisäännöt. Mutta enää se ei taida riittää, hmph. Naama kirjaan siis vaan vähän ahkerammin ^.~

Lauantaina vietin kivan päivän pääasiassa kirppiksiä kierrellen ja vanhassa kaupungissa korvapuustia mompsien, sunnuntaina olin ahkera, iloitsin sitä että ruokakaupat on auki viikon jokaisena päivänä ja pyhitin aamupäivän sämpylöiden leipomiselle, iltapäivän lenkkeilylle!

Tiistaina 4.9. vietettiin muuten kansallista "korvapuustipäivää" (klik lisäinfoa varten)! Kymmeneltä alkaneella luennolla monen kourassa näkyi korvapuusti ja eräällekin henkilölle se oli kuulemma päivän kolmas moinen... Okei, ei tällainen perinne ole ollenkaan huono syy asua Ruotsissa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti