lauantai 10. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivästä vähän jälkikäteen

Meikäläisen itsenäisyyspäivään ei pahemmin mitään suomalaista liittynyt. Illalla käväisin sentään Iltalehden sivulta (onks tää nyt sitä kiellettyä piilomainontaa blogissa?) katsastamassa parit mielenkiintoisimmat otsikot ja kuvat, mutta siihenpä se sitten jäi. Anteeksi isänmaalaise(ma?)ttomuuteni ja se etten osaa taivuttaa sanoja oikein.


Mutta siis tiistaista.. Koulussa istuin yhdestä kolmeen opiskelemassa juttua nimeltä "distinktiva särdrag" ja typologiaa. Käväistyäni kotona syömässä lähdin neljäksi kaupungille, jossa tapasin latvialaisen, Tukholmassa kandiaan loppuun tekevän Lauman (tai siis tehneen, hän lähti tänään takaisin Latviaan).

Luulisi että olisin varovainen latvialaisten suhteen, olihan alla olevassa kuvassa esiintyvä huoneeni heinäkuinen joulukoristelu Islannissa kanssani työskennelleen latvialaisen Haritan tekosia sillä välin kun itse olin pitkässä iltavuorossa, krhm.. Mutta ei, tapasin Lauman ekan kerran joskus viikkoja sitten kun käytiin koululla katsomassa Så som i himmelen -leffa (jonka näin ekan kerran lukion harvinaisen tuskaisella koulukohtaisella ruotsinkurssilla), viime viikolla käytiin katsomassa niin ikään koululla Flickan som lekte med elden -leffa ja itsenäisyyspäivänämme oli vuorossa Luftslottet som sprängdes.
Islannista heinäkuulta siis ^^

Mutta, sen sijaan että olisimme käyneet ennen leffaa teellä tai Gamla Stanin Stortorgetin joulumarkkinoilla kuten aiemmilla kerroilla, menimmekin luistelemaan! Idea oli Lauman ja suhtauduin siihen tietyllä varauksella, mutta sehän oli aivan huippukivaa! Kungsträdgårdenista löytyy siis luistinrata, ei mikään hirmuisen iso tai loistavalla jäällä varustettu mutta jonkinlainen kuitenkin, ja luistimet saa vuokrattua 50 kruunun hintaan - tai 20 kruunulla jos on alle 20-vuotias (tai näyttää sellaiselta). Jos on omat luistimet mukana niin luistelemaan saa mennä ilmaiseksi! Ja ratahan on auki netin mukaan johonkin maaliskuulle asti.

En ole muistaakseni koskaan tykännyt koulussa luistelemisesta mitenkään kauheasti, yhtenä syynä kenties se että en ole mikään suoranainen luistelijalahjakkuus, eikä minusta sellaista olisi voinut tullakaan kun pelkäsin aikoinani kaatumista ja samalla itseni nolaamista sen verran. Mutta tuolla turistien keskellä tunsin itseni jopa niin hyväksi että uskaltauduin kokeilemaan sirklaustakin hitusen, tosin heikohkolla lopputuloksella mutta fiiliksellä että jos vähän enemmän harjoittelisin niin eiköhän se alkaisi sujua.. Oli siellä tietysti joitain ihan tosi tosi hyviäkin luistelijoia, mutta kun suurin osa oli kuitenkin ei-selvästikään-niin-kokeneita, niin ei tarvinnut mokaamista pelätä :)

Ja vaikka kesällä opin että Latviassa opetetaan koulussa aika samoja asioita kuin Suomessakin, niin luisteluapa ei ainakaan Riikassa opeteta kouluissa! Lauma ihmetteli että missä olen oppinut luistelemaan niin hyvin, kröhkröh, ja oli entistä enemmän ihmeissään kun kuuli että Suomessa melkeinpä ainoat liikuntalajit joita kouluissa talvella harjoitetaan lämpötilan ollessa vähemmän (vai enemmän, miten tää logiikka nyt menee?) kuin 20 pakkasastetta, ovat hiihto ja luistelu. Tosin itseasiassa kun nyt miettii niin onkohan Suomessakaan isoissa kaupungeissa nää ulkolajit niin yleisiä kuin korves maaseudulla? Tuskinpa ainakaan monella helsinkiläiskoululla on omaa jää"kaukaloa" pihassa kuten eräälläkin kuudenkymmenen oppilaan ala-asteella Itä-Suomessa ^___^


Sellainen hauska itsenäisyyspäivä oli siis mulla tänä vuonna, Millennium-leffoista tosin kaksi ensimmäistä ovat mielestäni parempia kuin tuo viimeinen! Ja kyllä, tykkään noista enemmän kuin suomalaisista filmeistä. Vaikka ovatkin, eh, väkivaltaisia, on nuo kuitenkin hienosti tehty.

Noissa kahdessa kuvassa maanantai-iltana (5.12.) satanutta, keskiviikkoaamuna pois sulanutta ensilunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti