tiistai 27. maaliskuuta 2012

Opiskeluintoa!

Kun huomenna alkavan kurssin opettajalta tuli sähköpostia että "lukekaapa oppikirjan ensimmäinen kappale ja tehkää siihen liittyvät kuusi tehtävää ennen ensimmäistä tuntia" niin ajattelin että tämä kurssi ei ala eikä pääty iloisesti. Nyt oon kuitenkin vääntänyt noita tehtäviä jonkun aikaa ja ihan hauskojahan nää onkin! Vai lukeeko tätä joku jonka mielestä tämä ei olisi mielenkiintoista?! (Vissiin aika monikin, I know..)

Katsokaa nyt vaikka kahta vikaa tehtävää (aloitin niistä, ensimmäiset ei niin kiinnostaneet) jotka löytyy ihan lopusta! Jos päättelin ihan oikein niin "The women hit [PAST] the man" olisi Ayacucho Quechua -kielellä "Warmi runata dalirqaku". Onko hei vähän siistiä käsitellä tuollaisten ihmeellisten kielten kielioppia ja käyttää omaa pääkoppaa sen päättelyyn miten eri kielet toimii? No on siistiä, ainakin meikäläisen mielestä!

Viime jaksossa huipuinta oli esim. Ikean Annan kanssa puheleminen (opettaja totesikin että mahtaa tuon kehittäjillä olla mielenkiintoista lueskella esitettyjä kysymyksiä aina kun datalingvistiikan ryhmä on käynyt vähän testailemassa), kun piti luoda parserille säännöt ihan itse niin että se osasi niiden sääntöjen perusteella koota rakennepuut (strukturträd) oikein tietyille lauseille, ja itseasiassa lähes joka tunnilla päästiin testailemaan tai katselemaan jotain jännää. Ennen datalingvistiikan kurssia olin ihan varma etten tulisi tajuamaan hölkäsen pöläystä, mutta opettaja piti huolen että blonditkin pysyivät kärryillä eikä ollut yhtään tylsää tuntia koko kurssin aikana.

Hauskaa on muuten tuon Ikean Annan reagointi kun vertaa ruotsalaista ja suomalaista Annaa
(löytyy siis suomenkielisen Ikean etusivulta vasemmasta alareunasta) keskenään. Kun suomalaiselle sanoo kohteliaisuuden niin vastaus on "Kiitos! Kuinka voisin palvella sinua IKEA-asioissa?". Kun ruotsalaiselle sanoo vastaavasti, saa vastaukseksi "Jag älskar komplimanger!" Kun kysyy osaako suomen Anna ruotsia, vastaus on "Osaan ja ymmärrän suomen kieltä ja sanavarastoni karttuu päivä päivältä", ruotsalaisen vastaava vastaus suomenkielentaitoa kysyttäessä on "Jag har inte besökt alla de nordiska länderna." Heipatessa suomalainen vastaa "Hei, hei! Nähdään taas", ruotsalainen taas "Hej då! Tack för att du tog dig tid att tala med mig." Jotkut jotka kokeili muitakin kieliä totesi että kaikkien maiden "Annat" käyttäytyy kyllä aika kansalaisuudelleen ominaisesti - ei tietysti ole yllätys kun maanmiehethän noiden parissa väkertävät.

Ja toinen hauska juttu: Cleverbot on eräs datalingvistinen sovellus jonka kanssa voi keskustella englanniksi, ja noista keskusteluista Cleverbot oppii uusia sanoja jne. Tällä videolla kaksi moista ohjelmaa on laitettu puhelemaan keskenään, varsin mielenkiintoinen keskustelu...


Joo, saa haukkua nörtiksi tai miksi vain, oon vaan ollut viimeaikoina niin innoissani opiskelusta (useimmiten tosin tasan niin pitkään kun ei ole ollut pakko tehdä jotain) että eipä meikäläistä moinen hetkauttaisi! ;) Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä että ihan sattumalta pölähdin oikealle alalle, vaikka en tiennyt lingvistiikasta oikeastaan muuta kuin että se liittyy kieliin ennen kuin aloin sitä opiskella.. Hehe, saas nähdä mikä on mielipiteeni sitten syksyllä kun koko syyslukukausi on pelkkää fonetiikkaa.....

Eikä tää opiskelu muuten ainakaan turhan rankkaakaan ole, luentoja on koko loppukevään ajan joka tiistai ja torstai kymmenestä kahteentoista + yhdestä kolmeen. Ja parina viikkona kevään aikana on vaan yhtenä päivänä luennot. Tietysti voi olla että meidän päänmenoksi on suunniteltu muutakin kivaa tehtävää kuin noita inlämningsuppgifteja ja ryhmätöitä luentojen lisäksi, itken niitä sitten..

Opiskelu- / työiloa teille mahdollisille lukijoillekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti